Żywność specjalnego przeznaczenia

Rozmowa z Ewą Radwan, Kierownikiem ds. naukowych Dywizja Żywności Medycznej firmy Nutricia.

Pani Ewo, żywienie w polskich szpitalach to często, niestety temat anegdot. Wszyscy doświadczyliśmy z pewnością konieczności "dokarmiania" swoich bliskich przebywających w szpitalu.  Czy w ostatnim czasie coś się zmieniło? jakie są wytyczne/ trendy żywienia szpitalnego?

Wszyscy życzylibyśmy sobie, aby wsparcie dietetyczne jakie pacjent otrzymuje w szpitalu w pełni odpowiadało jego potrzebom żywieniowym i dzięki temu stanowiło integralny element terapii. Wiemy jednak, że z uwagi na brak regulacji dotyczących jakości posiłków szpitalnych czy samej stawki żywieniowej, przypadającej na jednego pacjenta sytuacja wygląda bardzo różnie w poszczególnych placówkach.

 

Do czynników wpływających na pogorszenie stanu odżywienia pacjentów hospitalizowanych, należą m.in.: utrata apetytu związana z chorobą czy stresem, szereg badań diagnostycznych, przed którymi pacjent musi być na czczo, a także brak kontroli czy pacjent zjadł dostarczony posiłek. Ogromne znaczenie mają również preferencje pacjentów w kwestii diety czy zaburzenia smaku, które mogą wystąpić w trakcie np. leczenia onkologicznego. To również są ważne czynniki, które mogą mieć wpływ na zmniejszenie spożycia, a tym samym rozwój niedożywienia.

Odpowiedzią na niektóre ciężkie stany chorobowe  a tym samy sposobem na odżywienie pacjenta jest dieta dojelitowa. Co to jest? na czym polega, kiedy jest konieczna do stosowania?

Diety dojelitowe to diety umożliwiające podaż zbilansowanej ilości składników odżywczych i stanowiące podstawę nowoczesnego żywienia dojelitowego. Są to tzw. produkty specjalnego przeznaczenia medycznego zawierające niezbędne dla organizmu składniki takie jak białko, węglowodany, tłuszcze, witaminy, mikroelementy, elektrolity i pierwiastki śladowe – w ilościach pokrywających dobowe zapotrzebowanie. Diety dojelitowe przeznaczone są do podaży przez zgłębnik lub przetokę odżywczą.

Jakie produkty żywieniowe przychodzą z pomocą osobom chorym, nie mogącym odżywiać się w sposób tradycyjny, co oferuje nam rynek?

Zgodnie z aktualnymi wytycznymi towarzystw żywieniowych poradnictwo dietetyczne oraz modyfikacja diety naturalnej stanowi pierwszy krok w interwencji żywieniowej u osób chorych na każdym etapie leczenia. Przykładem takiej modyfikacji może być tzw. fortyfikacja diety kuchennej za pomocą produktów wysokokalorycznych i dopasowanie jej do potrzeb i możliwości pacjenta z określoną jednostką chorobową. Dopiero w sytuacji kiedy dieta naturalna nie jest w stanie zaspokoić potrzeb żywieniowych pacjenta sięgamy po produkty znajdujące się w kategorii żywności specjalnego przeznaczenia medycznego. Są to min. doustne preparaty odżywcze, a także diety cząstkowe zawierające określony składnik odżywczy np. białko, tłuszcze czy węglowodany, stanowiący formę dodatku do diety naturalnej. Należy jednak pamiętać, że produkty te muszą być stosowane pod nadzorem wykwalifikowanego personelu medycznego, do którego uprawnieni są – zgodnie z przepisami unijnymi – lekarz, farmaceuta, dietetyk i pielęgniarka.


instytucje współpracujące
Szpital Praski
p.w. Przemienienia Pańskiego
Sp. z o.o.

Aleja Solidarności 67, Warszawa
Szpital Wolski
im. dr Anny Gostyńskiej
Samodzielny Publiczny Zakład Opieki Zdrowotnej

ul. Kasprzaka 17, Warszawa
Instytut
"Pomnik - Centrum Zdrowia Dziecka"
w Warszawie
Szpital Solec
Spółka z o.o.

ul. Solec 93, Warszawa
Mazowiecki
Szpital Wojewódzki
Drewnica Sp. z o.o.

Rychlińskiego 1, Ząbki
Szpital św. Anny
w Piasecznie
Adama Mickiewicza 39,
05-500 Piaseczno
Narodowy Instytut Geriatrii, Reumatologii i Rehabilitacji
im. prof. dr hab. med. Eleonory Reicher

ul. Spartańska 1, Warszawa
Szpital Dziecięcy
im. prof. dr. med. Jana Bogdanowicza
Samodzielny Publiczny Zakład Opieki Zdrowotnej

ul. Niekłańska 4/24, Warszawa
Szpital Czerniakowski
Sp. z o. o.

ul. Stępińska 19/25, Warszawa
Mazowiecki Szpital Bródnowski
ul. Kondratowicza 8, Warszawa
Samodzielny Publiczny
Szpital Kliniczny
im. prof. Adama Grucy
CMKP

ul. Konarskiego 13, Otwock
Szpital Kolejowy
im. dr med. Włodzimierza Roeflera
w Pruszkowie
Szpital Specjalistyczny
im. Świętej Rodziny

Madalińskiego 25, 02-544 Warszawa
Mazowieckie Centrum
Neuropsychiatrii Sp. z o.o.

Zagórze k/Warszawy
05-462 Wiązowna
Narodowe Centrum
Profilaktyki Zdrowotnej
www.ncpz.eu
Samodzielny Zespół Publicznych
Zakładów Lecznictwa Otwartego Warszawa Bemowo-Włochy

ul. Gen. M. C. Coopera 5, Warszawa
Samodzielny Zespół Publicznych Zakładów Lecznictwa Otwartego
Warszawa-Mokotów

ul. A.J.Madalińskiego 13, Warszawa
Samodzielny Zespół Publicznych Zakładów Opieki Zdrowotnej
im. Dzieci Warszawy
w Dziekanowie Leśnym
Szpital Matki Bożej
Nieustającej Pomocy
w Wołominie
ul. Gdyńska 1/3
05-200 Wołomin
Centrum Medyczne
GRUPA ZDROWIE

Nowodworskie
Centrum Medyczne

ul. Miodowa 2
Nowy Dwór Mazowiecki
Wojewódzka Stacja
Pogotowia Ratunkowego
i Transportu Sanitarnego
"MEDITRANS"
SPZOZ w Warszawie

ul. Hoża 56, 00-685 Warszawa
Centrum Intensywnej Terapii Olinek
ul. Bobrowiecka 9, Warszawa
Stołeczne Centrum
Opiekuńczo-Lecznicze
Sp. z o.o.

ul. Mehoffera 72/74, Warszawa
RADIOMEDICA
Centrum Diagnostyki Obrazowej

ul.Bobrowiecka 9, Warszawa
NESTOR
Bezpieczny Dom Opieki

ul.Bobrowiecka 9, Warszawa
Warszawskie Zakłady
Sprzętu Ortopedycznego S.A.

al. Bohaterów Września 9, Warszawa
Podkarpackie centrum
Usług Dydaktycznych

ul. Rymanowska 15a
35-083 Rzeszów
www.fantomy-szkoleniowe.pl

Kontakt

Warszawska Uczelnia Medyczna
im. Tadeusza Koźluka

ul. Bobrowiecka 9, 00-728 Warszawa

INFORMACJE O UCZELNI / REKRUTACJA:  
T: 22 559 21 05
T: 22 559 21 06
T: 22 559 22 35
E: rekrutacja@wumed.edu.pl
Copyright © 2023 - WUMED
WUMed | Facebook WUMed | YouTube WUMed | Instagram
WUMed | Strona główna WUMed | Do góry WUMed | Powrót